Eduskuntavaalien ollessa kohta ovella monikin varmaan miettii, otetaanko äänestämällä kantaa globaaleihin ongelmiin, valtakunnan suuriin linjoihin vai paikallisiin kysymyksiin.
Maailmanlaajuisella tasolla mietitään ilmastonmuutosta, liikakansoitusta, globaalia epätasa-arvoa ja turvallisuutta, jotka kaikki liittyvät toisiinsa.
Valtakunnassa suuria kysymyksiä ovat edelleen tasa-arvokysymykset, väestön ikääntymiseen liittyvät ongelmat ja sosiaaliturva sekä työllisyys ja työvoiman riittävyys. Moni ehkä ajattelee myös Itämeren huolestuttavaa tilaa ja kiistelyä metsäluonnon käytöstä ja energian tuotantomuodoista. Nämäkin asiat kytkeytyvät toisiinsa ja heijastuvat myös paikalliselle tasolle.
Valtakunnan tason päättäjän pitää nähdä sekä globaalille että paikalliselle tasolle. Jos ilmastonmuutosta ja siitä seuraavaa Afrikan nälänhätää ei pystytä ratkaisemaan lisääntyy Eurooppaan suuntautuva pakolaisuus ja siihen liittyvät turvallisuusongelmat. Jos väestön ikärakenteen vinoutumista Suomessa ja Naantalissa ei saada korjattua, muodostuvat sosiaaliturvan ongelmat liian suuriksi sekä valtakunnallisesti että paikallisesti. Entä riittääkö sote-palveluihin työvoimaa Suomessa vai pitääkö sitä jossain vaiheessa tuoda muualta? Luonnon monimuotoisuuden suojelusta on helppo puhua yleisellä tasolla – Suomi on sitoutunut siihen – mutta paikallisella tasolla Naantalissa, Raisiossa tai Maskussa arvokkaat metsäalueet kutistuvat ja muuttuvat asfalttikentiksi tai teollisuusalueeksi. Miten ehdokkaasi/ehdokkaani on reagoinut näihin?
Ilmakehän liiallinen kuormitus uhkaa meitä jos energian kulutuksen kasvua ei saada kuriin. Ongelmattomia energiaratkaisuja ei ole helppo löytää – tuulivoimaa vastustetaan monenlaisin perustein, ydinenergiaan liittyy turvallisuus- ja hintaongelmia, vesivoima tuhoaa kalakantoja ja aurinko ei paista kaikille tasaisesti. Kulutuksen kasvun hillitseminen olisi paras ratkaisu, mutta sekään ei ole helppo. Erityisen hankalaa on liikenteen saasteiden rajoittaminen. Vähän kuluttava mutta kallis sähköautokaan ei ole ongelmaton – sähköakkujen raaka-aineita on rajallisesti saatavissa, vaikka Suomi on siinä suhteessa ollut onnekas.
Metsiä meillä on, mutta jos siirrymme lisääntyvässä määrin puun polttamiseen, edessä on uhkana metsäluonnon köyhtyminen ja samalla saadaan aikaan ongelmia vesistöihin ja ehkä myös ihmisten terveyteen. Paikallisella tasolla on jo konkreettisestikin tutustuttu puun käytön problematiikkaan. Hitaasti kasvavat havupuut sopisivat ehkä sittenkin paremmin rakentamiseen ja sitoisivat samalla ilmakehän hiiltä pitkäksi ajaksi.
Toivoisin voivani valita eduskuntaan ehdokkaan, joka ratkaisee globaalit ja paikalliset ympäristöongelmat, huolehtii työllisyydestä ja sote-solmujen selvittämisestä ja turvaa terveellisen, turvallisen ja samalla viihtyisän ja monimuotoisen ympäristön! Paikallinen osaaminen ei yksin riitä, sillä globaali problematiikka on myös paikallista ja paikalliset ratkaisut ovat osa globaalia toimintaa. Luonnonvarojen loppuminen on kaikkien ongelma ja ilmastonmuutos tai merien saastuminen ei tunne valtioiden rajoja. Vaaleja odotellessa voi vaikkapa poimia muoviroskat maasta ja viedä ne kierrätykseen ja voi myös valita ostamansa sähkön tuotantomuodon. Sekin on valinta, joka vaikuttaa.
Jarkko Kanerva