Rannikkoseudun pääkirjoituksessa 28.8. pohdittiin hieman negatiivisessa hengessä Hinkua mm. sen brändinimen kautta. Kaupungin suurimman median toivoisi katsovan aihetta laajemmasta näkökulmasta. Tämän kesän tukalat helteet ovat varmasti kertoneet viimeisillekin epäilijöille, että ilmastonmuutoksen kielteiset vaikutukset osuvat myös meihin. Kuivat ja kuumat kesät lisääntyvät, mistä seuraa mm. ongelmia kotimaiselle ravinnontuotannolle. Ilmastonmuutoksella on suora vaikutus myös Itämeren tilaan. Lämpimämmät ja runsassateisemmat talvet lisäävät ravinnehuuhtoutumia vesistöihin pahentaen sinileväongelmaa. Vesillä liikkuminen on monelle naantalilaiselle tärkeä harrastus, puhumattakaan meren ja rantojen merkityksestä saaristokaupunkimme matkailulle.

Hinku-ohjelmassa ilmastonmuutoksen torjuntaa lähestytään hyvin positiivisesti. Verkostossa mukanaolo ei maksa mitään tai pakota mihinkään, mutta ohjaa toimintaa kannustavasti kestävään suuntaan, säästäen rahaa ja ympäristöä. Meidän päästömme eivät ilmaston lämpötilaa yksin ratkaise, mutta edelläkävijyys mm. luo mahdollisuuksia huipputeknologioiden kehittämiselle ja elinkeinoelämälle. Tästä hyvänä esimerkkinä lähialueella menestyneet suuryritykset. Muiden kuntien positiivisten kokemusten valossa on vaikea löytää perusteita Hinkun ulkopuolelle jättäytymiselle.

Monet vetoavat siihen, ettei yksittäisen ihmisen, yrityksen tai kaupungin toimilla ole merkitystä kokonaisuuden kannalta. Siksi on helppoa puhua asioiden lykkäämisen puolesta: tekemättä jättämisen seuraukset näkyvät vasta joskus tulevaisuudessa. Tutkijat ja asiantuntijat ovat kuitenkin maailmanlaajuisesti todenneet, että käsissämme on viimeiset hetket pysäyttää maapallon hallitsematon lämpeneminen. Mikäli tässä ei onnistuta, menettävät kaikki muut yhteiskunnalliset tavoitteet merkityksensä. Puolueet ovat hiljattain julkaisseet avauksia ympäristö- ja ilmastokeskusteluun kevään eduskuntavaaleja silmällä pitäen. Nyt on aika siirtää juhlapuheet käytännön toimiin. On vastuutonta jatkaa elämistä lastemme ja tulevien sukupolvien piikkiin.

 

Elina Mälkiä, kaupinginvaltuutettu