Menneellä viikolla on vietetty kansainvälistä ilmastoviikkoa. Kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC:n) uunituore raportti kertoo karua kieltä siitä, kuinka maailmamme on nopeasti muuttumassa radikaalisti ja hyvin negatiivisella tavalla. Sitran mukaan Suomi voi menestyä vain ottamalla ilmastonmuutoksen lähtökohdaksi kaikessa poliittisessa päätöksenteossa. Naantalillakin olisi mahdollisuus liittyä ilmaiseen Hinku-verkostoon, jokaon Suomen ympäristökeskuksen koordinoima ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto, joka kokoaa yhteen kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat. Hinku-kuntia on Suomessa jo 57 ja kunnilla on hyviä kokemuksia ohjelmasta mm. saavutettujen säästöjen ja positiivisen imagohyödyn kautta.  Naantalin Kokoomus kuitenkin vastustaa Hinkuun liittymistä ja heidän toimestaan asian käsittelyä on pitkitetty jo yli vuoden ajan esim. jättämällä asia kahdesti pöydälle vedoten mm. tiedon puutteeseen. Perustelua on vaikea pitää hyväksyttävänä, sillä asia on ollut esillä pitkään, ja Naantalin kaupunki on järjestänyt tiedotustilaisuuden päättäjille, jossa Rauman kaupunki esitteli kokemuksiaan ohjelmasta. Naantalin päättäjät vain eivät ikävä kyllä vaivautuneet paikalle.

Vaikea sanoa onko kyse siitä, että ko. päättäjät eivät ymmärrä maailman muutosta, vai että he eivät vain yksinkertaisesti välitä. Vai miksi Naantalin ”yritysmyönteinen” oikeisto paikallisesti jarruttaa kehitystä, johon heidänkin puolueidensa virallisissa tavoitteessa pyritään? Hinku-ohjelma mm. tukee yrityksiä, jotka pyrkivät käyttämään ympäristövastuullisuutta markkinointivälineenä ja kehittämään liiketoimintaansa kestävästi. Suurin osa Suomen globaalisti menestyneistä yrityksistä ovat oivaltaneet tämän selviytymisstrategian hyvissä ajoin. Näkemys, että ympäristö- ja ilmastoasioiden huomioiminen olisi ristiriidassa menestyvän yritystoiminnan kanssa tai vaikeuttaisi kunnan toimintaa on vanhanaikainen. Naantalissa tehdyn kuntalaiskyselyn vastaajista 71,1% piti Hinkuun liittymistä tärkeänä. Lapsiperheitä houkuttelevan kunnan tulisi osoittaa, että se tekee oman välttämättömän osuutensa turvallisen tulevaisuuden takaamiseksi ja välittää myös niistä pienistä kuntalaisista, joilla ei vielä ole äänioikeutta.

Naantalin ympäristöohjelmaluonnos on hyvä ja monipuolinen ja on hienoa, että kuntamme vihdoin saa ympäristöohjelman. Ihmetykseksi vain jää, millä tavoin Hinkun vastustajat aikovat toteuttaa ohjelman ilmasto-osion, mikäli sitä ei tehdä helpoimmalla ja edullisimmalla tavalla? Hinkussa SYKE tekee päästölaskennan kunnalle maksutta ja antaa ”tiekartan” jota seuraamalla päästöjä kunnassa vähennetään. Ohjelma ei pakota ketään mihinkään. Vai onko Naantalin oikeiston perimmäinen tarkoitus vielä poistattaa ohjelman ilmastotavoitteet kokonaan? Naantalin oikeisto haluaa Itämeren suojelun ympäristöohjelman kärkihankkeeksi unohtamalla ilmaston, ilmeisesti ymmärtämättä näiden kahden yhteyttä. Lämpenevässä ilmastossa ravinnehuuhtoumat lisääntyvät ja ilmakehän hiilidioksidi liukenee mereen happamoittaen niitä ja heikentäen niiden kykyä ylläpitää elämää.Ilmaston suojelu on myös Itämeren suojelua. Elämänlaatumme kannalta molemmat ovat kriittisen tärkeitä.

Naantalin tärkein kesäasukas, kokoomustaustainen tasavallan presidentti vetosi alkuviikosta päästöjen vähentämisen ja hiilinielujen kasvattamisen nopeuttamiseksi. ”Meillä ei ole varaa odottaa, että toiset lähtevät ensin liikkeelle.” Toivottavasti Naantalin Kokoomuksessakin kuunneltiin.