Kiitos Heikki Lindgren, teit hienon aloitteen ja toivottavasti oikeaan aikaan. NPS:n johdolla on ollut pitkäaikainen haave saada Lammasluotoon monien nuorisotyötä tekevien yhdistysten toimipaikka. Yhdistysten, joiden toiminta pyörii vahvasti veden äärellä ja/tai siihen liittyen. Tämän haaveen mahdollistaisi Naantalin Purjehdusseuran tekemä pitkäaikainen maanvuokrasopimus, sillä Lammasluodon rakennukset ovat NPS:n omaisuutta. Purkutuomiota odottaa ns. toimistorakennus, jossa on myös puku/suihkutilat sekä pieni keittiö ja vessat.

Vesiurheilukeskusta todella suunniteltiin Lammasluotoon jo Meri-Naantalin kaavoitusta laadittaessa, jolloin kaavaan merkittiin VL-1. Luonnoksiakin alueelle tulevista rakennuksista on tehty, vaan toistaiseksi ne ovat jääneet toteutumatta. Toteutunut sen sijaan on jolla- ja purjelautojen varastorakennukset, eli suulit, mastokraana (Naantalin ainoa), pienempien purjeveneiden nosturi, uudet jolla- ja venelaiturit sekä viimeisenä vanhan saunarakennuksen peruskorjaus. Jollalaiturimme on epävirallisesti rankattu Suomen parhaimmaksi laituriksi liikuntarajoitteisille.

Monipuolinen toimintakeskus, jossa olisi mukana Naantalin Meripelastajat, Naantalin Siniset ja Naantalin Purjehdusseura sekä muut mahdolliset seurat, joilla ei ole omaa toimipaikkaa, voisi hyvin olla toteutettavissa; vapaaehtoisilla talkootöillä, monipuolisilla rahoitusinstrumenteilla ja toivottavasti kaupungin avustuksilla. Ilman poliittisten päättäjien myötämielistä suhtautumista hankkeen toteutus tulisi olemaan erittäin haastavaa, ellei mahdotonta.

Nyt taitaisi olla aika ryhtyä tuumasta toimeen, jotta tulevaisuuden suunnitelmista ei tulisi haaveita, koska haaveiksi ne muuttuvat ilman aktiviteettiä.

Esa Vahtera
NPS:n jäsen vuodesta 1966

Teksti julkaistu Rannikkoseudussa 21.2.2020