Kummivaltuutettu Eero Latvala (vihr.) luki nuorisovaltuuston ja kummivaltuutettujen yhdessä laatiman aloitteen:

VALTUUSTOALOITE
Koulujen ruokahävikin hyödyntäminen ja välipalan houkuttelevuuden lisääminen

Koulujen ruokahävikin hyödyntäminen
Ruokahävikin määrä on herättänyt keskustelua valtakunnallisella tasolla. Monet kunnat ovatkin tehneet erilaisia ratkaisuja ruokahävikin määrän vähentämiseksi. Naantalin kouluissa tehdyn ruokahävikin määrän mittauksessa havaittiin, että noin 12% viikon aikana valmistetusta ruoasta jää syömättä.
Nuorisovaltuusto toivoo, että Naantalissa kehitetään muiden kuntien esimerkkien pohjalta oma ”Naantalin malli” koulujen ruokahävikin vähentämiseen ja hyödyntämiseen. Ruokahävikin hyödyntäminen vähentäisi biojätteen määrää, ja tämä olisi kunnallemme pieni, mutta tärkeä ilmastoteko muiden joukossa.
Nuorisovaltuusto on keskusteluissaan ollut huolestunut mm. siitä, että monella nuorella ei ole mahdollisuutta nauttia koulupäivän jälkeen päivän toista lämmintä ateriaa kotona, tai he eivät yksinkertaisesti ehdi syömään ateriaa koulun päättymisen ja harrastusten alkamisen välillä. Koulujen hävikkiruoan tarjoaminen ilmaiseksi oppilaille ja opiskelijoille välipalan myynnin yhteydessä voisi olla yksi ratkaisu asiaan. Tästä tarjoilusta jäljelle jäänyt hävikkiruoka voitaisiin jakaa sitä tarvitseville Naantalilaisille kotitalouksille maksutta.

Koulujen välipalan houkuttelevuuden lisääminen

Terveellisen välipalan nauttiminen pitkinä koulupäivinä tukee oppilaiden ja opiskelijoiden jaksamista ja hyvinvointia. Välipalan suosio on kuitenkin vähentynyt esimerkiksi Maijamäen koulun oppilaiden ja Naantalin lukion opiskelijoiden keskuudessa.
Naantalin nuorisovaltuusto haluaa edistää oppilaiden ja opiskelijoiden mahdollisuutta hankkia terveellistä välipalaa koulupäivän aikana. Tarjottavan välipalan monipuolisuutta ja houkuttelevuutta tulisi lisätä esimerkiksi osallistamalla oppilas- ja opiskelijakuntia välipalan suunnittelussa. Samalla välipalan ostamista tulisi helpottaa siirtymällä takaisin käteismaksuun korttimaksun ohella. Myös välipalojen hintoja tulisi laskea, jotta välipalan myynti edistyisi ja olisi mahdollisen hävikkiruoan tarjoamisen yhteydessä kannattavaa.

Naantalin nuorisovaltuusto ja me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Naantali selvittää koulujen ruokahävikin hyödyntämistä koulujen välipalan tarjoamisen yhteydessä sekä jäljelle jääneen ruokahävikin jakelua koulujen ulkopuolella sitä tarvitseville. Ruokahävikin määrää tulisi jatkossa seurata säännöllisesti. Samalla kaupunki tarkistaa, onko edellä mainitut muutosehdotukset välipalan myyntiin mahdollisia.

Naantalissa 16.3.2020